Dude looks like a lady

The-Chevalier-D$27eon-As-A-Dragoon

Am citit de curând o anecdotă care se potrivește bine pe stilul nostru inspirat de multe ori din ambiguu și câteodată din marginal. Este vorba despre povestea cel puțin picantă a Cavalerului d’Eon.

 

Cavalerul d’Eon, pe numele său complet Charles-Geneviève-Louis-Auguste-André-Timothée d’Éon de Beaumont, și-a început viața ca bărbat și a terminat-o ca femeie, în urma unei hotărâri judecătorești: primii 49 de ani, chevalier, ultimii 33, chevaliere. O persoană implicată politic, militar și diplomatic, d’Eon a făcut cariera ca spion și căpitan de dragoni în slujba lui Ludovic XV.

 

Un personaj flamboaiant, se inflitreaza la curtea Rusiei deghizat în femeie și trage sforile împotriva englezilor; devine Căpitan de Dragoni și se distinge în Războiul de 7 Ani; continuă ca Ambasor Interimar al Franței în Marea Britanie și apoi cade în dizgrație din diverse motive alambicate care țin de intrigi și orgolii, documente secrete și onoruri politice.

 

În tot acest timp, zvonurile că de fapt cavalerul este o doamnă devin din ce in ce mai dese. Iar în 1777, cavalerul cere unei curți judecătorești să recunoască acest fapt (argumentând că părinţii au declarat-o ca fiind băiat la naştere, deoarece femeile nu aveau voie să moştenească). Şi iată cum Chevalier d’Eon devine Mademoiselle d’Eon, păstrând însă titlul de cavaler al Ordinului de Saint-Louis. Regele însuși îi pune la dispoziție un buget generos pentru o schimbare de garderobă.

 

Revoluția Franceză are însă urmări nefericite pentru chaveliere, care rămâne fără avere, iar încercările de a continua în viața diplomatică sau militară îi sunt respinse. Moare în singurătate și săracie la 81 de ani. Medicii au ultimul cuvânt însă, Madame era de fapt Monsieur. O dramedie.

 

Travesti-ul fascinează mereu, e ademenitor și misterios. Ridică la fileu întrebări despre preconcepțiile sociale legate de masculin și feminin; despre cum bărbații și femeile folosesc trucurile de seducție; despre moravuri și norme de comportament. Dacă ne întrebați pe noi, o femeie îmbrăcată într-o jachetă de smoking este la fel de fermecătoare precum un bărbat cu ochii accentuați de khol.