Bezele şi drame

poza articol food

La 23 aprilie 1671, Ludovic al XIV-lea împreună cu suita fac o vizită de plăcere la castelul Chantilly al Prințului de Condé. Bucătarul prințului, François Vatel pregătește cele mai elaborate, delicioase și pretențioase feluri de mâncare. Regele și curtierii se delectează cu supă de broască țestoasă, crap fript în sos de pui cu smântână și friptură de fazan. Cu aceeași ocazie, Vatel inventează crema Chantilly (frișcă bătută cu zahăr și vanilie). Masa are un succes enorm, dar Vatel este îngrozit de faptul că nu toată lumea a apucat să mănânce din friptură (anturajul regelului a fost mult mai mare decât fuseseră anunțați la castel).

 

A doua zi urma o masă de pește. Vatel, extenuant de pregătirile și munca neîntreruptă începută cu săptămâni în urmă, se trezește la patru dimineața ca să primească livrarea. Nervos, patrulează bucătăria în așteptarea curierilor. Minutele trec și doar o singură livrare, de două coșuri de pește, sosește la ușa castelului. Vatel este cuprins de panică și disperare. Nu poate îndura rușinea de a nu fi fost în stare să pregătească așa cum se cuvine cina regală. Se retrage în camera sa și se sinucide înfingându-și o sabie în inimă (reușește abia la a treia încercare). Este găsit la puțin timp de unul dintre servitori care vine să-l anunțe că a sosit și restul de pește.

 

Istoria culinară este condimentată cu extreme, orgolii, invenții, eșecuri și banchete fabuloase. Cariere și vieți întregi s-au făcut și desfăcut în jurul unor feluri de mâncare – ce poate fi mai efemer!

 

Despre plăcere și sănătate
Acesta este titlul primei cărți de bucate tipărită vreodată. Și, mai mult, una dintre primele apariții tipărite în general, după Biblie. Ni se pare potrivit ca, printre primele cărți ale omenirii, una dintre ele să discute chestiuni legate de mâncare și la dolce vita. Cartea a fost publicată la Roma în 1470, iar autorul, Platina, atribuie o bună parte din rețete lui Martino da Como, unul dintre primii bucătarii celebri ai lumii, înainte de Jamie Oliver și Gordon Ramsey.

 

Foietaj
A fost inventat, unde altundeva, în Franța, de Claudius Gele, pe la 1645. Claudius, ajutor de bucătar, s-a hotarât să încheie ziua de muncă punând la cuptor o pâine pentru tatăl său bolnav, care ținea o dietă cu făină, apa și unt (nu ne putem imagina ce fel de boală se tratează cu un astfel de regim). Așa că s-a apucat să frământe un aluat din cele trei ingrediente, aluat pe care l-a tot suprapus. Ce a ieșit din cuptor a fost fabulos: un turn înalt făcut din etaje peste etaje de crustă crocantă și untoasă. Claudius a devenit celebru și extrem de bogat.

 

Sandwhich
Banalul sandwich a fost inventat de John Mantagu, Earl of Sandwich, în timpul unei partide de cărți care s-a întins pe 24 de ore. Contele, cartofor de meserie, era mult prea prins de joc ca să se ridice de la masă, dar se simțea tot mai slăbit de foame. Așa că a trântit o bucată de friptură de vită între două felii de pâine și de atunci lumea nu mai e ce-a fost odată.

 

Marie Antoine Carême (1784 – 1833)
Carême este precursorul a ceea ce se cheama la grande cuisine française. Abandonat de părinți, sărac lipit, lucrează prin diverse bucătării, unde își dovedește rapid talentul și îndemânarea. Era faimos mai ales pentru construcțiile sale foarte înalte și supraetajate, alcătuite din zaharicale, marțipan și foietaje – a studiat arhitectură ca să poată construi temple, castele și piramide comestibile. A murit la 48 de ani, cel mai probabil din cauza fumului de cărbune pe care l-a inhalat de-a lungul unei cariere ilustre în slujba unora dintre cei mai importanți oameni ai vremii (printre care Napoleon și Țarul Alexandru I).

 

Victorienii și mesele
Într-o epocă în care femeile nu aveau voie să scoată niciun centimetru de gleznă de sub fuste, nu e de mirare că lumea era scandalizată de picioarele mesei. Erau până la urmă picioare, arătau absolut indecent și trebuiau acoperite cu o față de masă lungă.

 

No sex for you
Biscuiții graham au fost inventați în 1829 de Sylvester Graham, propovăduitor al unei diete cât mai simple și neinteresante, care să inhibe dorința de viață și apetitul sexual.

 

Pavlova
Pavlova e o prăjitură cu blat de bezea umplut cu cremă de vanilie și fructe. A fost inventată în Noua Zeelandă, în 1920, de bucătarul hotelului la care a fost cazată faimoasa balerină Anna Pavlova în timpul turneului de balet din Australia și Noua Zeelandă. E ironic totuși, să dedici prăjitura unei balerine pentru care regimul alimentar draconic face parte din existența zilnică.

 

Cronut
Say what? Un fel de combinație între croiassant și gogoașă, cronut-ul a fost inventat în 2013 de Dominique Ansel și a fost una dintre mâncărurile preferate la Fashion Week NY. Lumea e așa de înnebunită după cronut, că au apărut tot felul de variante contrafăcute, la 100 de dolari bucata – originalul costă 5 dolari. Ia gogoașa, neamule!